Ringen

Ringen


Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow weigeren echte diamanten te dragen en ook Prinses Diana had al een saffieren verlovingsring. Sinds de reclame van begin 20e eeuw ‘diamonds are forever and diamonds are a girls’ best friend’ is een run op diamanten ontstaan. Voor die tijd waren diamanten helemaal niet interessant. En ook goud was niet populair. Men gebruikte liever schelpen, botten of leer. Zelfs Egyptenaren hielden meer van gekleurd glas dan van goud. De Romeinen gebruikten ijzer voor ringen omdat het kracht en permanentie betekent. Na de rush op goud, zilver en diamanten verplaatst de trend zich nu richting andere edelstenen en metalen, niet in de minste plaats door de vaak ernstige milieuverontreiniging en sociale uitbuiting. Nog steeds zijn de zogenaamde blood diamonds in het spel en die zullen niet snel verdwijnen.

Het Geological Institute of America noemt een getal van 250 ton aarde die moet worden omgeploegd om 1 1-karaat diamant te produceren. Daarnaast creëert 1 simpele 18-karaats gouden ring gemiddeld 20 ton mijnafval. Goud is dan ook ergste vervuiler van waterwegen en verwoester van natuur waarvan de lokale bevolking de dupe is.

Wil je echt graag diamanten? Zorg dat ze uit Canada of andere ontwikkelde landen zoals Australië of Rusland komen waar de wetten strenger zijn en er controles bestaan op milieuvoorschriften en de werkomstandigheden voor de lokale bevolking relatief beter zijn. Doe onderzoek naar edelstenen, waar komen ze vandaan, hebben ze een certificaat? Vraag om een certificaat van origine en werk met een juwelier die de supply chain begrijpt en zeker weet dat het certificaat van origine klopt. Overweeg synthetische nepedelstenen. Deze zijn zo goed als gelijk aan diamanten, goedkoper en veroorzaken veel minder milieubelasting, namelijk alleen gebruik van elektriciteit. Denk aan cubic zirconia (CZ), moissanite, flanit, yttrium zorconium oxide (YZRO2) . Deze bestaan ook in verschillende kleuren.

Fan van goud? Het “groene goud” is het eerste gecertificeerde milieu project in de wereld op het gebied van mijnbouw activiteiten voor de goudwinning. Dit gebied ligt in Colombia in de provincie Chocó waar een aantal gemeentes van voornamelijk Afro-Colombiaanse families de goudwinning ter hand nemen in de Corporatión Oro Verde. Flamingo in Nederland betaalt voor het goud een rechtvaardige prijs en staat volledig achter zowel de sociale als de milieucriteria.

Er zijn nog vele andere groene opties en meerdere adressen waar je duurzame sieraden kan kopen, zowel online als bij de plaatselijk juwelier. Het meest duurzame is oude ringen hergebruiken. Denk ook aan omsmelten van oud-goud van familiestukken die niet meer worden gedragen. Antieke of vintageringen uit tweedehands winkels zijn ook goede opties.

Tweedehands gouden ring
Ga je liever voor green all the way, wellicht dan een ring uit FSC of recycled hout? Bijvoorbeeld in combinatie met turkoois of parelmoer? Waanzinnig veel mooie ringendesigns van hout bestaan reeds.

Houten ringen voor een eco bruiloftWat dacht je van een ringtattoo of een ring gemaakt uit hoogwaardig afval? Of een ring uit glas of steen gecombineerd met een mooi maansteentje, parelmoer of riviersteen? Het is allemaal mogelijk. Verdiep je in de opties, laat je inspireren door Duurzame Bruiloft en neem contact op voor de beste adressen.

placeholder image

Contactgegevens Duurzame Bruiloft


E-mail: info[at]duurzamebruiloft[punt]nl

Online:
Twitter: @SusanOverakker
LinkedIn: /Susan Overakker
Skype naam: susanoverakker

Waar vind je Duurzame Bruiloft