Drukwerk en fotografie

Drukwerk en fotografie


De gigantische vraag naar papier – volgens ecology.com is ’s werelds papierconsumptie in de afgelopen 40 jaar met meer dan 400% gestegen – zorgt voor grote milieudruk zoals grootschalige ontbossing voor bosplantages, milieuvervuiling van bodem, lucht, rivieren en oceanen door industriële verwerking. Bovendien verbruikt de papierindustrie grote hoeveelheden energie en water. Voor de productie van 3 velletjes A4 is ruim 1 liter water nodig! Een geprint A4’tje kost in totaal circa 60 Watt (waarvan 5 Watt voor de afdruk zelf en 55 Watt voor de productie van het papier). En dan hebben we het nog niet gehad over het gebruik van hoog toxische chemicaliën en oplosmiddelen voor onder andere het blekingsproces.

Tijd voor een alternatief en ook voor de duizenden trouwkaarten die jaarlijks worden verstuurd. Neem bijvoorbeeld bamboe. Bamboe kan 27 cm per dag groeien. Bamboepapier bestaat, dus waarom niet?
Duurzame uitnodiging op bamboe
Of recycled FSC papier, duurzamer dan nieuw papier en de kwaliteit is er niet minder om. En dan, boomvrij papier. Waanzinnig originele alternatieven bestaan, bijvoorbeeld plantbaar papier met zaadjes erin, zijdenpapier of papier van olifantenpoep of hennep. Let ook op de inkt die gebruikt wordt. Kies voor plantaardige of soya-inkt. Print dubbelzijdig en hergebruik cartridges als je een do-it-yourself kaart maakt. Minimaliseer het aantal kaarten, less is more in alle opzichten. Vraag je af of je werkelijk menu’s op tafel wilt, of er ook stoffen servetten gebruikt kunnen worden op de locatie en hoe je creatief met bijvoorbeeld de tafelschikking kunt omgaan. Duurzame Bruiloft helpt je in je duurzame keuzes.
Plantbaar papier voor je bruiloft uitnodiging
Digitaal is het nieuwste papier. Het kan digitaal nog creatiever, is goedkoper en heeft veel minder impact op het milieu. Een trouwsite met alle informatie over hoe het bruidspaar elkaar heeft ontmoet, de ceremoniemeesters en getuigen, cadeaulijst, locaties, RSVP, hotel, routebeschrijving, foto’s, laatste nieuws helpt ook. Of maak een kleine videoboodschap in plaats van het uitsturen van een save-the-date. Duurzame Bruiloft kan je helpen met het maken van een digitale uitnodigingen en de opzet van een trouwsite die past bij jullie stijl.

Ook digitale fotografie is absoluut schoner in gebruik. Een interessant alternatief is foto- en filmminderen en bijvoorbeeld overgaan op een artiest die sketches maakt voorafgaand aan en tijdens de bruiloft. Stappen die je kan nemen zijn onder anderen: geen wegwerpcamera’s op tafel, kiezen voor een lokale fotograaf die affiniteit heeft met ‘groen fotograferen’. Vraag om duurzaam papier voor je album. Kies voor een weblink naar alle foto’s in plaats van een cd. Overweeg alleen losse foto’s af te drukken en een mooie digitaal album te maken. Voor meer opties, neem contact op met Duurzame Bruiloft.

placeholder image

Contactgegevens Duurzame Bruiloft


E-mail: info[at]duurzamebruiloft[punt]nl

Online:
Twitter: @SusanOverakker
LinkedIn: /Susan Overakker
Skype naam: susanoverakker

Waar vind je Duurzame Bruiloft?