Duurzame Tien

10 keer duurzaam

Yes indeed, op zeker 10 vlakken kan jullie bruiloft groen glanzen. Kort de top 10 impactvolle keuzes op een rij. Onze duurzame database kan je verder helpen in de organisatie van jullie duurzame bruiloft, of je nu all the way wilt gaan of voor 1 van de 10 gaat.

Recycled gouden ringenHet begint allemaal met de ring, het glanzende pronkstuk. Diamanten en goud zijn geluk en hoop gaan symboliseren. Helaas neemt het verder verdiepen in de sociale en milieuvraagstukken een deel van de glans weg. Delven brengt in de meeste gevallen geen welvaart aan de lokale bevolking en wel onomkeerbare milieuschade. Bij de aankoop van ringen is het dan ook belangrijk een stap verder te denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een recycled gouden ring, tweedehands ringen of ringen van hele andere materialen zoals glas of zelfs hout. Klik hier voor meer informatie.

Verloofd en nu? Waar gaan we trouwen? Afhankelijk van je stijl, formaliteit, aantal gasten, klimaat en religie zijn er heel wat mogelijke locaties te bedenken. De keuze in locatie heeft een grote invloed op de footprint van de bruiloft. Een locatie die ervaring heeft met bijvoorbeeld biologische catering en lokale bloemen en wijnen scheelt een hoop organisatie in het zoeken van alternatieven. Wij kunnen helpen in het vinden van de locatie die goede balans geeft tussen eco-verantwoord en de stijl die bij jullie past. Klik hier voor meer informatie over trouwlocaties.

Save-the-dates, verschillende uitnodigingen voor dagdelen, routebeschrijving, menu’s, servetten, tafelschikking, bedankkaartjes etc. We kunnen ons geluk met papier soms niet op. Drukwerk is dan ook een sleutelgebied waar je een significante invloed kan hebben op milieu en gezondheid. De uitnodiging zet de toon voor de viering en daarom de perfecte kans om eco-friendly vanaf het begin te zijn. Recycled papier is waar je als eerst aan denkt. FSC papier en fair trade kaarten zijn ook goed vindbaar. Impact heeft vaak ook het maken van je eigen duurzame trouwkaart of wat dacht je van een papierloze uitnodiging  van bijvoorbeeld hennep? Dé duurzame hip and happening keuze is de digitale uitnodiging. In dit digitale tijdperk is dat de trend. Veel bruidsparen hebben hun eigen website met de verdere details over de bruiloft.

Onder drukwerk valt natuurlijk ook fotografie, want wie wil nu niet een mooi fotoboek van de grote dag als aandenken? Helaas is fotografie en ook film in essentie niet duurzaam. Net als in de papierindustrie, is in elk stadium van het proces gebruik van chemicaliën nodig. Vooral het ontwikkelen van de foto’s is een erg milieuonvriendelijk zaakje. Digitaal fotograferen is al een enorme verbetering. Minimaliseren van het afdrukken is een andere. Klik hier voor meer informatie over drukwerk en fotografie.

Vintage is allang niet meer de enige uitstraling voor kleding die je kan kiezen als je groen wilt zijn. Vandaag de dag bestaat eco-couture en eco-elegance waarbij je niet inlevert op stijl. In Nederland zijn tweedehands en milieuvriendelijke modehuizen te vinden en ontwerpers gaan steeds meer voor fair trade. Denk ook aan een tweedehands jurk van een topontwerper of het omtoveren van een familiestuk.  En wat te denken van eco-chic sieraden, duurzaam kappersbezoek, sluier, schoenen en make-up? Laat je in je zoektocht helpen. Klik hier voor meer informatie over kleding en cosmetica.

Biologische en lokale seizoensproducten op je groene bruiloftEat, drink and be married, helemaal waar. Bij een mooie bruiloft horen smaakvolle hapjes, de beste drankjes en natuurlijk de mooiste taart. De impact van de keuze in voedsel en drank is enorm. Lokale, seizoensproducten en biologisch is waar het om draait. Het is lekkerder en beter voor het milieu. Ook de drank kan biologisch en lokaal. Als je daar fair trade koffie, thee en chocolade aan toevoegt, kom je al een heel eind. Hoe de duurzame keuze maken zonder dat je budget ver wordt overschreden? We can help! Klik hier voor meer informatie over eten en drinken.

groen vervoer op een duurzame bruiloftGasten komen van her en der en soms van erg ver. Er wordt een partij afgereisd tijdens de grote dag. Daarom is vervoer ook een belangrijke CO2-kostenpost. De truc is één locatie te kiezen die voor het merendeel van je gasten centraal ligt en bereikbaar met openbaar vervoer. Dat is niet altijd makkelijk en dan komen creatieve ideëen om de hoek kijken. En hoe arriveer je als bruidspaar op de ceremonie? Ook iets om over na te denken. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Klik hier voor meer informatie over het vervoer.

Tips voor duurzaam trouwen bloemen en decoratiesGroene elegantie maak je met de schoonheid van bloemen en decoraties. Je kan alle kanten op: simpel, extravagant, rood, groen, zonnebloemig of romantisch. Juist op dit vlak heb je unieke en stijkvolle kansen om je dag te personaliseren en op een verantwoorde manier. Wat te denken van bijvoorbeeld biologische en lokale seizoensbloemen, FSC-ballonnen of recycled papieren lampions en het huren van planten? Tijd voor some out of the box green thinking! Klik hier voor meer informatie over bloemen en decoraties.

Groen feesten op een eco bruiloftHet trouwboekje is getekend, de handjes zijn geschud, nu tijd voor voetjes van de vloer! Duurzaam feesten klinkt gezellig, maar hoe ver kan je dan gaan? Van de veggie bitterbal tot de biologische bieren, van de LED-dansvloer of verlichting tot keuze voor muziek, van de biologische fair trade mojito’s tot de eco-verantwoorde clean-up en origineel afscheid van het bruidspaar. Eco-sjiek partyen is hét groene feest dat de gasten niet zo snel meer zullen vergeten. Let’s get this party started! Klik hier voor meer informatie over duurzaam feesten.

Cadeaus voor gasten, cadeaus van gasten, een bruiloft gaat om geven en nemen. Opties voor groen geven zijn eindeloos en kan geheel passend worden gemaakt aan het thema, eigen creativiteit en stijl. Denk aan gepersonaliseerde zakjes met zaadjes, klavertjes 4, zelf gebakken biologische koekjes, fair trade gelukspoppetje, biologische koffie, thee of chocolade, soya kaarsen en ga zo maar door. Zelf een milieuvriendelijk register maken bij jouw favoriete eco-winkel, schenken aan een goed doel, het kan allemaal. Klik hier voor meer informatie over duurzame cadeaus.

Eco-tourisme: verantwoordelijk reizen naar natuurlijke gebieden dat ondersteuning geeft aan behoud van het milieu en bevordering van welzijn van de lokale bevolking. Een hele mond vol, maar that’s what it is en o zo impactvol. Het mooie is dat tussen het werken in een weeshuis of op een golfbaan staan in de woestijn een wereld van variatie ligt. Sportieve avontuurlijke, romantische relaxerende of vrijwilligerswerk, iedere reis is te verduurzamen. Klik hier voor meer informatie over eco-huwelijksreizen.