Over ons

Welkom op Duurzame Bruiloft

Duurzame Bruiloft maakt bruiloften in Nederland ecofabulous of zelfs helemaal CO2 neutraal. Met jullie eco bruiloft geef je een visitekaartje af aan de trouwindustrie, aan je familie en vrienden en aan jezelf dat je een positief verschil wilt maken. Voor advies om je bruiloft te verduurzamen of werkelijk CO2-neutraal te trouwen, staan wij graag voor jullie klaar.

Bekijk hier onze introductie film om direct een idee te krijgen:


Wie zijn wij

Founder: Susan Gerritsen-Overakker, alias Sustainable Susan

Susan: ‘In 2011 werd ik ten huwelijk gevraagd door mijn vriend toen we precies 9 jaar samen waren. Een feest op zich en dan: trouwen! We woonden toen nog in New York waar eco-chic weddings al een begrip waren. Dat wilden wij ook! In Nederland aangekomen bleek van duurzame bruiloften weinig sprake te zijn. Daar moesten we verandering in brengen. Het was een ware zoektocht maar een geslaagde ontdekkingsreis. Op alle fronten hebben we de duurzame variant kunnen vinden en tegelijkertijd inzichtelijk kunnen maken wat dit aan uitstoot opleverde via ons zelf ontworpen Duurzame Bruiloft Rekenmodel. De mooiste dag van ons leven, en ook nog eens CO2-neutraal. Die kans op een duurzame bruiloft waarbij je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden, kunnen wij jullie niet onthouden.’

Co-founder: Jop Gerritsen

Jop is de man van Susan. Samen maakten zij de eerste CO2-neutrale bruiloft werkelijkheid. Jop: ‘we hebben een tijd in New York City gewoond waar we elke dag werden geïnspireerd in het maken van de duurzame keuze. In Nederland is er nog veel winst te behalen en daarom proberen we met Duurzame Bruiloft die nieuwe inspiratie over te brengen. Belangrijk vind ik het inzichtelijk maken van de werkelijk behaalde winst. Een verantwoorde bruiloft is geweldig, maar nog mooier is te zien wat het dan direct aan milieuwinst oplevert. Ik ben blij dat we het rekenmodel hebben ontwikkeld zodat je ook kan compenseren voor een CO2-neutrale bruiloft.’

Wie is Sustainable Susan?

Enthousiast, positief, ongeduldig, to the point, creatief, gepassioneerd, one-of-a-kind, eerlijk, tennis, veggie food lover, eco-mamma, verder kijken dan neus lang, veelzijdig. Duurzaamheidsexpert. Geeft trainingen, advies, workshops, blogt op sustainablesusan.org en in de krant ‘De Betere Wereld’ over duurzame lifestyle, stelt vragen, organisatiegek, oprichtster van de eco-chick club NL en lid van de Corporate Social Responsibility (CSR) chicks club.

Wie is Jop Gerritsen?

Super smart, geduldig, inventief, ondernemend, spendeur, gadget freak, eco-pappa, tennis, fietsen, Apple, kookgek, New York, MBA, nuchter, open, enthousiast. Consultant in clean tech, energie en licht, ontwikkelaar rekenmodel voor Duurzame Bruiloft.

Duurzaamheid

We leven in het tijdperk van verandering, van de wereldverbeteraars en cultural creatives, van de kritische consument die kiest voor biologisch, van het besef dat we allemaal World Citizen zijn waarbij we de gevolgen van onze acties voor ons ‘huis’ de planeet steeds meer gaan inzien. Het is ook niet niks: in 2050 staan we zoals het er nu naar uitziet met 9 miljard op deze planeet, is de energie en voedselvraag verdubbeld en hebben we eigenlijk 3,4 aardbollen nodig om ons te voorzien. Letterlijk ‘living as if there is no tomorrow’.

Datgene dat ons de afgelopen decennia welvaart en levenskwaliteit gebracht heeft is precies datgene dat ons nu voor een duurzaamheiduitdaging stelt. Duurzaam staat voor een beter leven, doing good while enjoying what you do. We werken, we leven en we mogen genieten van alles wat we hebben en kunnen. Maar er is een morgen en daar houdt de duurzame consument rekening mee. Oftewel voldoen aan de behoeften van vandaag, zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Duurzaamheid is dus een houding die we innemen. Leven met liefde voor mens, dier en milieu. Een bruiloft biedt de ultieme kans goed te doen voor een wereld die schoner, mooier en eerlijker is én tegelijkertijd je huwelijk een liefdevolle start te geven!

Duurzaamheid omvat zowel een ecologie, economie als sociale belangen. Waar de 3 elkaar versterken en in balans houden spreken we van duurzaamheid. Een duurzame bruiloft is dus zowel:
– Milieubewust, bijvoorbeeld energie-efficiënt en afvalbeperking
– Economisch verantwoord, bijvoorbeeld goed voor de lokale economie en de eigen portemonnee en
– Sociaal verantwoord, bijvoorbeeld gebruik van fair trade producten en ondersteuning van de lokale gemeenschap.
Met onze Duurzame 10 richten we ons op al deze belangen en met het CO2-rekenmodel maken we direct de CO2 uitstoot inzichtelijk waarna gericht milieubewust kan worden gehandeld. 

Missie

Tenminste 100 bruiloften in Nederland verduurzamen voor 2020 middels en met gebruik van het rekenmodel.

Visie

Voor bestaande en toekomstige generaties zien wij 3 grote uitdaging: klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en het verlies van biodiversiteit, met name de rol van voedselproductie hierin. Om deze uitdagingen aan te gaan en tegelijkertijd een einde te maken aan armoede en gelijkheid te vergroten, moeten we een nieuwe manier van denken ontwikkelen in alle lagen van de maatschappij en op alle vlakken, dus ook het organiseren van een bruiloft. Wij visioneren een gebalanceerde en welvarende aarde voor bestaande en komende generaties. Een harmonieus leven in balans met een gezonde aarde en met elkaar, net als een gezond en liefdevol huwelijk.

Strategie

  • Inspireren voor het organiseren van een duurzame bruiloft middels heldere informatie van de verschillende opties op deze website.
  • Inzicht in duurzame bruiloften bieden middels een quick scan van de klimaatbelasting via het rekenmodel.
  • Telkens updaten van het rekenmodel om de CO2 uitstoot zo nauwkeurig mogelijk te kunnen berekenen.
  • Maatwerk leveren voor iedere unieke bruiloft.
  • Actief in het ‘duurzame bruiloftsveld’ begeven om telkens de meest bijzondere en impactvolle ideeën te delen.
  • De mooiste groene bruiloften in Nederland organiseren.